bosanski   english

Plava planeta

Živimo na plavoj planeti i glavni izvor života na Zemlji je voda. Ali kako je ova bezbojna i bezmirisna tečnost dospjela na našu planetu? Najnovija otkrića u astrofizici ukazuju na to da voda ne potječe sa Zemlje, već da je na nju u vidu ledenih kometa stigla sa samih rubova našeg sunčevog sistema. Naučnici vjeruju da je voda prvi put stigla na Zemlju prije više od četiri milijarde godina.Tokom meteorske kiše prilikom koje je nastala većina kratera na mjesecu, Zemlja je dobila 500 puta više 'udaraca' nego njen mjesec. Kako ima veću kritičnu masu od svog satelita, Zemlja je zadržala mnogo vode pristigle u vidu leda.U ledu u kometama nalaze se plemeniti plinovi i koktel drugih hemikalija poput silikata, ugljika i međuplanetarne prašine, tako da su ovi elementi vjerovatno oduvijek prisutni u vodi na Zemlji. (Moguće je da su komete na Zemlju donijele i aminokiseline, gradbene elemente biogenih aktivnosti.) Kasnije je voda postala jedna od najvažnijih supstanci na Zemlji, ali su je civilizacije, kako bi napredovale, morale staviti pod kontrolu. Ovaj je proces počeo prije približno 10.000 godina s razvojem poljoprivrede koja je zahtijevala skladištenje i distribuciju vode.Stari Egipćani su osmislili niz sistema za filtriranje vode kako bi mogli koristiti muljevitu vodu iz Nila.Rimsko carstvo je izgradilo veliki sistem kanala, što je predstavljalo ambiciozan inžinjerski podvig koji nije nadmašen sve do 20. vijeka. Rim je na njegovom vrhuncu vodom snabdijevalo 11 akvadukta. Rimljani su bili veoma strogi prilikom procjene kvaliteta vode, te su svaki izvor ocjenjivali na osnovu transparentnosti i okusa vode.

Kako je voda izvor života, ona u svim kulturama ima spiritualno značenje. U religijama koje, na primjer, potječu iz pustinjskih područja, voda je često simbol života ili očišćenja. Potoci i izvori imaju dugu tradiciju religijske važnosti i posebno se vežu za plodnost. Mnoge poznate ljekovite vode prodaju se širom Evrope kao luksuzni napici još od doba Rimljana. Mineralna voda se prodavala u kamenim i porculanskim posudama, a kasnije u staklenim spremnicima i flašama. Smatrali su da mnoge vode imaju iscjeliteljske moći. Upravo poput Kraljevske vode, mnogi izvori čija se voda danas flašira imaju zaista fascinantnu proslost.

Postoji legenda koja govori da je voda Radakovica sa daljine od preko četiri hiljade metara udaljenosti bila dovedena drvenim podzemnim cijevima na Bobovac