bosanski   english

Čistoća vode pokazuje u kojoj je ona mjeri zaštićena od utjecaja iz svog okruženja. Čistoća vode određuje se mjerenjem količine nitrata, neorganskog spoja kojeg čine jedan atom nitrogena i tri atoma kisika. Nitrat se lako prenosi iz tla u vodu. Uslijed obilnih kiša ili navodnjavanja, ova supstanca može dospjeti u tlo ispod zone korijenja, te naći put do podvodnih voda. U svom prirodnom stanju voda sadrži manje od 1 mg/l nitrata. Nivo iznad ovog ukazuje na zagađenje uzrokovano đubrenjem, izmetom životinja, truljenjem biljaka, septičkim jamama ili kanalizacijskim sistemima. Nivo nitrata u vodi može se utvrditi samo analizom, jer nitrat nema okus, miris i boju. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da izlaganje nitratima ne smije preći 50 mg/l tokom kraćih vremenskih perioda. Nitrat se iz vode ne može ukloniti standardnim omekšivačima vode i filterima, uključujući filtere na bazi aktivnog ugljena kao ni prokuhavanjem vode. Sljedeći sistem opisuje čistoću flaširane vode.


  Superiorna 0 - 1mg/l

  Izuzetno dobra 1 - 4mg/l

  Dobra 4 - 7mg/l

  Prihvatljiva 7 - 10 mg/l

  Pitka 10 -50 mg/l

Kraljevska voda sa izvora Radakovica spada u superiornu kategoriju vode sa pet zvjezdica čiji izmjereni nivo nitrata iznosi iznimno niskih 0,21 mg/l.


Današnji moderan način detaljnog testiranja kvalitete vode potvrdio je posebnu kvalitetu i iznimnu čistoću vode sa izvora Radakovica koji je od davnih vremena bio prepoznat od ljudi koji su živjeli u ovim krajevima.